miercuri, 10 aprilie 2013

Un proiect

                     În această perioadă foarte grea pentru toate domeniile, pentru cel cultural, cu atât mai mult, apariția unei noi reviste este un eveniment fericit. Acesta este și cazul suplimentului literar al revistei bistrițene Răsunetul, unde am publicat deja o primă cronică.


EDITORIAL: Un proiect

Este greu azi să răsfoieşti paginile revistelor literare importante din ţară, fără să întâlneşti şi nume ale unor autori din Bistriţa-Năsăud. Se înţelege, meritele sunt individuale, pentru că literatura este mai puţin un joc de echipă. În acelaşi timp, nu este un lucru de neglijat să poţi beneficia de un cadru în care să îţi afirmi valoarea. Izbânzile la vârf se obţin şi se menţin şi printr-o lărgire şi consolidare a bazei de la care, de cele mai multe ori, se conturează personalităţile creatoare.
Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, în eforturile ce le face pentru a-şi ameliora activitatea, pentru a se face cât mai utilă celor peste 40 de membri ai săi, dar nu numai lor, propune acum un supliment cultural lunar, pentru condeiele deja încercate ale autorilor din aceste ţinuturi. Găsind oportună oferta generoasă a conducerii cotidianului „Răsunetul”, credem că este utilă editarea unei noi publicaţii literare în judeţ, alături de „Mişcarea literară” şi de „Mesagerul literar şi artistic”, profilul fiecăreia dintre ele fiind unul distinct.
Suplimentul nostru îşi propune să încurajeze creaţia de calitate, să fie un spaţiu pentru dialog cultural, să promoveze diversitatea de forme şi idei. La fel, vom sprijini, atâta cât stă în puterile noastre, valorile venite dinspre autorii tineri, nu din postura unor cunoscători care pot da lecţii, ci din convingerea că lecţiile se dau de cele mai multe ori de generaţiile care vin. Luăm în seamă o tradiţie literară a locurilor, care ne-a ridicat destul de sus, iar noi nu ne putem permite să coborâm treptele. Totodată, nu uităm că suntem oameni ai secolului 21. Deschiderile noastre în plan regional sau naţional vor avea în vedere, în primul rând, plasarea scriitorilor din acest ţinut într-un plan mai larg.
În schimb, cu aceeaşi hotărâre, nu vom fi dispuşi să găzduim nonvalorile, mimetismele, ipocrizia, diletantismul, orgoliile gratuite sau orice alte forme, fie ele cât de spectaculoase, care nu au nimic comun cu substanţa creativă. Credem că orice demers polemic trebuie să vizeze doar conţinuturile, iară nu persoanele şi vom proceda în consecinţă.
Fără a fi un buletin al manifestărilor, un „Carnet cultural” va împrospăta memoria cititorului cu evenimentele care au avut o rezonanţă aparte în spaţiul geografic cu care ne identificăm. De altfel, rubricile publicaţiei noastre vor fi de o mare mobilitate, în funcţie de necesităţi sau de propunerile ce le vom primi din partea colaboratorilor.
Fie ca suplimentul nostru să devină o voce puternică, spre binele tuturor!
„Răsunetul cultural”
                        Mulțumiri domnului Andrei Moldovan pentru  invitația de a-mi aduce contribuția la acest proiect. 

                      


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu