sâmbătă, 30 noiembrie 2013

La Mulți Ani, Andrei Moldovan!

                      Domnului Andrei Moldovan, La Mulți Ani cu ocazia onomasticii, inspirație și putere de muncă, mulțumiri pentru încrederea, susținerea și pentru șansa, la fel ca în cazul arborilor, unui nou inel de creștere!        

                                      sursa foto: http://sscriitbn.blogspot.ro/p/andrei-moldovan.html

Invitație la Baia MareMarți, 3 decembrie 2013


ora 12.00, Sala de Conferințe a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare 

Va avea loc lansarea documentarului biobibliografic aniversar „Nicolae Bud – 60”.vineri, 29 noiembrie 2013

Sfântul Andrei

Fișier:Apostol-Andrey-Pervozvannyj.jpg

                               Andrei (d. 30 noiembrie 60PatrasGrecia) a fost un apostol, frate cu Simon Petru.
Conform Bibliei cei doi frați, Petru și Andrei, erau originari din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret. Aveau o casă în Capernaum (Mc 1,29) și erau de profesie pescari.
Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”. Acesta este un nume grecesc, deși Sfântul Apostol Andrei era iudeu.
Evanghelia lui Ioan spune că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul, care i-ar fi recomandat să-l urmeze pe Isus din Nazaret. Conform evangheliei lui Ioan, Andrei l-ar fi dus pe fratele său Petru la Isus, spunându-i că l-a găsit pe Mesia (Ioan 1,35-42). De aici provine caracterizarea lui Andrei ca „cel dintâi chemat”. În enumerările apostolilor (Mt 10,2, Mc 3,18, Lc 6,14, F. Ap. 1,13) Andrei este menționat mereu între primii patru. Cu toate acestea, nu se numără printre cei trei pe care Isus i-a tratat în anumite situații ca cei mai apropiați ai săi (PetruIacob și Ioan).
                            Andrei a fost ucenic al lui Ioan Botezătorul, când, la o vreme după botezul lui Iisus, auzindu-l pe Ioan Botezătorul spunând despre Iisus: „Iată mielul lui Dumnezeu !“ (Ioan 1,36) i-a urmat lui Iisus, devenind astfel primul apostol. După învierea lui Iisus și coborârea Duhului Sfânt (la Rusalii), Apostolii au mai rămas câțiva ani la Ierusalim, începând formarea Bisericii. La Sinodul Apostolic care a avut loc în jurul anilor 49-50 d.C. la Ierusalim, Apostolii s-au întâlnit și au tras la sorți pentru a decide unde va merge fiecare. În Tradiția Bisericii Apostolului Andrei i-a revenit Scytia (Dobrogea). Mai întâi, Andrei l-a însoțit pe fratele său (Apostolul Petru) prin Asia Mică, apoi a trecut în peninsula Balcanică prin teritoriul Turciei de azi, ajungând în Scytia, unde s-a oprit un timp. Apoi a continuat misiunea de propovăduire a evangheliei, ajungând până în sudul Rusiei de astăzi. După aceea, s-a întors în Grecia, consolidând comunitățile creștine înființate de Apostolul Pavel și de alți Apostoli, ajungând până în Peloponezul grecesc, în orasul Patras. Acolo a murit ca martir. Nu exista mărturii certe ca ar fi fost răstignit pe o cruce în forma de X , se zice ca ar fi fost legat de un copac. După moartea sa, moaștele s-au păstrat la Patras.
                                Pe la anul 350 împăratul Constanțiu al II-lea (fiul lui Constantin cel Mare) duce moaștele sfântului Andrei la Constantinopol si le așază în Biserica Apostolilor. Acestea se păstreaza întregi până în jurul anului 850, când împăratul bizantin Vasile I Macedoneanul cedează rugăminților locuitorilor din Patras si le înapoiază capul sfântului Andrei. În anul 1208, în timpul Cruciadei a patra, relicvele au ajuns la Amalfi, în apropiere de Napoli, fiind păstrate în domul San Andrea. În 1462 au fost duse la Roma, din cauza pericolului turcesc. În secolul al XV-lea Papa Pius al II-lea a mutat relicvele sfântului Andrei în catedrala Sfântul Petru de la Roma. În anul 1964 capul sfântului Andrei a fost înapoiat bisericii din Patras.
                               Este patron al Scoției (steagul scoțian reprezintă crucea sfântului Andrei), al României, al Spaniei, al Siciliei, al Greciei și al Rusiei. De asemenea, este patronul orașelor NapoliRavennaBresciaAmalfiMantuaBordeauxBruggePatras etc.
                             Deoarece era pescar, sfântul Andrei este considerat de marinarii și pescarii greci drept ocrotitorul lor. În România este socotit cel care a propovăduit Evanghelia pe aceste meleaguri. Mărturie stau toponimele din zona Dobrogei unde a și locuit o vreme. Peștera Sfântului Andrei, Paraiașul Sfântului Andrei sunt tot atâtea mărturii care dovedesc trecerea Apostolului pe aceste meleaguri. Conform Tradiției Bisericii sorții au căzut pentru Sfântul Apostol Andrei sa meargă în părțile Mării Negre și cunoscute pe vremea aceea ca Scythia. După cucerirea romană din anul 46 d.Hr. aceasta este inclusă în Moesia Inferior. În lucrarea "Despre apostoli" a lui Hipolit Romanul se arată că Sf. Andrei a predicat sciților și tracilor, alăturarea celor două popoare arătând că Scythia Minor (Dobrogea), aflată lângă Tracia, a fost creștinată. Deasemenea Sf. Ap. Pavel cu două secole înainte, în Epistola către Coloseni, spune că și sciții au auzit cuvântul lui Dumnezeu (Coloseni, 3,11). Sf. Andrei a murit ca martir în Ahaia, la Patras.
                            Sfântul Andrei mai este cunoscut, îndeosebi în Transilvania, și cu numele de Sântandrei sau Sânedru.

Sărbători

  • în calendarul ortodox: 30 noiembrie și 20 iunie (aducerea moaștelor)
  • în calendarul romano-catolic: 30 noiembrie și 9 mai (această din urmă dată se sărbătorește doar în Scoția, ca amintire a datei primirii unor relicve ale sfântului Andrei)
  • în calendarul lutheran: 30 noiembrie
  • în calendarul anglican: 30 noiembrie


                          Tuturor celor ce poartă numele Sfântului Apostol, La Mulți Ani!

miercuri, 27 noiembrie 2013

Gaudeamus 2013 în fotografii

                                                                           Paul Daian

                                                 Florica Bud, Lucia Verona, Andrea Hedeș

                                      Lucia Verona, Florica Bud, Andrea Hedeș, Horia Gârbea

                                         Lansare Shakespeare Opere VI la ICR-Tracus Arte
                                                         Și Caietele Shakespeare Nr. 1
                              Ioana Diaconescu, George Volceanov, Horia Gârbea, Lucia Verona

                               Violeta Popa, Ioana Diaconescu, George Volceanov, Horia Gârbea

                                George Volceanov, Horia Gârbea, Lucia Verona, Ioan Cristescu

Iacob Florea, Florica Bud, Andrea Hedeș, Horia Gârbea

Andrea Hedeș, Leo Butnaru

Gaudeamus în imagini, la 22.11.2013. Voi reveni și cu ”impresiile de călătorie” în curând. Până atunci, despre Târg puteți citi pe blogul domnului Horia Gârbea.